tisdag 27 augusti 2013

Riksdagsvalet 1973



I samband med vår utflykt till Sturups flygplats i september 1973, så stannade vi till vid en vallokal. Det var riksdagsvalet som var på gång. När jag tittar på bilderna så här 40 år senare kan jag bara konstatera att jag har inte en aning om var det var vi stannade till.
Jag ser också lätt skamsen att jag inte var speciellt hänsynsfull i mitt fotograferande. Att bara kliva in i en vallokal och börja fotografera, säkert utan att fråga, känns minst sagt burdust. Undrar om det ens var tillåtet. I vilket fall inget jag skulle göra idag. 

Tittar man historiskt blev valet detta år mycket speciellt; det slutade nämligen oavgjort mellan de båda blocken. Det innebar att Olof Palme blev statsminister i en minoritetsregering och att frågor som drevs till sin spets fick lottas. En lotteriregering. Kristlig Demokratisk Samling hade ny ledare med Alf Svensson. Det hjälpte kanske inte så mycket, man lyckades inte kvala in i regeringen, fick nöja sig med 1,8 %. Bra gick det däremot för Centerpartiet med sin nye partiledare Torbjörn Fälldin. De blev med sina 25 % andra största parti efter Socialdemokraterna. Kommunisterna, (dom hette så på den tiden då banden till Kreml var starka) med ledaren C H Hermansson fick nöja sig med drygt 5 % av rösterna. Extremvänstern var också med; KFML som fick 0,16 %. 

Egentligen märkligt att vänstern som helhet inte gick bättre med tanke på hur vänstervridet media var vid den här tiden då majoriteten av journalistkåren viftade med röda fanor i alla upptänkliga sammanhang. Men så kan det ju gå i en demokrati, när det var dags för val visade det sig att det bara var en marginell minoritet som delade deras politiska åskådning. Kanske därför KFML lade till ett “r” i namnet. Man såg en antagligen revolution med tillhörande diktatur som sin enda möjligheten att komma till makten.













söndag 25 augusti 2013

Slut på Festivalen


Så var då Malmöfestivalen över för den här gången. Men Rei och jag hann med ett gemensamt besök i torsdags eftermiddag.


Vi träffades vid Triangeln och promenerade till Gustav Adolfs torg som under festivalveckan är matcentrum. Där tänkte vi äta lunch, och Rei som är en entusiastisk festivalätare visste precis vad han kunde rekommendera: “Vi ska äta på ett ställe som heter Louisiana, det blir Cajunkyckling, Idahopotatis och vitlöksås.” - En kulinarisk upplevelse, lade han till. Det visade sig att på Louisiana serverade de bara en rätt, men det underlättade ju beställningen. Också fick man kniv, gaffel, salt & peppar och servett i plastförpackning på flygplansvis, vilket både är hygieniskt och gjorde serveringen smidigare. Och maten smakade faktiskt hur bra som helst!


Efter måltiden drog vi oss långsamt och med viss möda vidare i Malmös centrala delar. Efter att ha promenerat i drygt en kvart var vi överens om att en fika skulle pigga upp oss. Så vi köpte en påse sockerbeströdda flottyrkokta bakverk med vaniljfyllning i ett stånd, och var sin cafelatte hos Fogarillo. Solen gassade, men vi hade tur och lyckades hitta behagliga sittplatser i skuggan från ett träd på Stortorget.


Så blev det åter dags att röra på sig. Vi tog Hamngatan mot Posthusplatsen för att se vad som försiggick där. Det visade sig att man gjort området till ett tivoli med allt vad det innebar. Fast vid den här tiden var det mycket lugnt. Allt stod stilla, ingen attraktion var igång. Vi gick en sväng i området för att vara säkra på att vi inte missat något innan vi vände tillbaka mot centrum.


Just när vi passerade Centralstationen kom Rei på att det kunde vara läge för en Frapino. Och eftersom det ju ligger ett Espressohouse på stationen så gick vi in. Det var helt perfekt att sitta ner en timme i den gamla stationsbyggnaden och njuta av en kall kaffedrink. Vi hade ju ändå promenerat en stund.


Vi var nu överens om att festivalen nog inte hade mer att erbjuda så vi bestämde oss för att dra mot Triangeln där jag hade min cykel och Rei hade en busshållplats strax intill.

















torsdag 22 augusti 2013

Festen i Malmö fortsätter


Några bilder från ett kort besök på Malmöfestivalen i går eftermiddag. Har idag gjort ytterligare ett besök, den här gången i sällskap med Rei. Vi hann med både lunch och fika. Får redovisa i morgon.


Ung och gammal men med samma mål i sikte; att uppleva Malmöfestivalen.


Festivalen ur en försäljares synvinkel.


Av någon anledning envisades perukförsäljarna med fotoförbud. Undrar varför?


Kan vara gott att bara sitta ner och ta ett bloss.


Även Polkapojkarna har ett stånd på festivalen.

onsdag 21 augusti 2013

Mitt i Malmöfestivalen


En ensam stol på gågatan. Kanske tillhörde den något uppträde som var på gång. Eller bara kvarglömd? Man kan också tänka sig att den var ett osignerat konstverk. Jag har sett saker visas på Konsthallen av ungefär samma verkshöjd. Så man kan aldrig veta.


Den här killen satt uppflugen på ett elskåp och väntade på kunder. Rastaflätor var hans grej. När jag passerade lyfte jag på mössan och blottade min kala skalle för att han skulle se att här hade han inget att hämta. Men han log och gestikulerade ivrigt. Det såg ut som han härmade en häftpistol vilket fick mig att skynda på stegen.


Kön hos Pölsemannen visar att inte alla är intresserade av den så kallade festivalmaten utan vill ha mer traditionell föda.


Fick känslan av att det var kyligt att jobba i nötståndet.


Det var lång kö hos Fogarolli som serverar kaffe från bakluckan på sina röda mopedbilar. Inte konstigt, dom lagar gott kaffe!


Jag har alltid gillat runda glasögon. Speciell nu när alla envisas med att gå runt i plastiga fyrkantiga 70-tals inspirerade fulbrillor.


Fanta, populär läsk på burk, lär ha uppfunnits av en tysk under kriget och vara en förkortning av Fantastisch.


Mot strömmen på Södergatan.


Det krävs egentligen inte så mycket för att barn ska kunna sysselsätta sig. Det räcker med en pinne och ett galler i gatan. Killen i vagnen tittar avundsjukt.


Det finns naturligtvis även utrymme för mer traditionella shoppare i festivalyran.


tisdag 20 augusti 2013

Sturups flygplats 1973


Bilderna i det här inlägget är tagna vid ett besök på Sturups flygplats i september 1973. Det var min kompis Lasse som ville lufta sin nyinköpta begagnade Hasselbladare, som förslog utflykten till flygplatsen som invigdes året innan. Han hade dessutom bil vilket jag inte förfogade över vid den här tiden. Själv tog jag med min Pentax Spotmatic.


Det kändes märkligt att komma till Sturups flygplats. En känsla som fortfarande kommer över en de få gånger man tar sig dit för att hämta eller lämna någon vän eller bekant som envisats med att använda flygplatsen ifråga. Jag vet ingen flygplats som känns mer malplacerad och är mindre trafikerad. Det finns säkert någon, men ingen som jag besökt.
Jag har naturligtvis själv också rest från Sturups flygplats några gånger, men det var längesedan. För med Öresundsbron fick vi ju en internationell flygplats inom betydligt bekvämare räckhåll, och då fanns det liksom inte länge någon anledning att ge sig ut i den skånska ödemarken.


Någon dag före vårt besök i Sturup hade kung Gustav IV Adolf avlidit, därav alla flaggor som vajar på halv stång.


Närmsta granne med flygplatsen var en stor åker och där pågick jordbruket som det alltid gjort (och kanske fortfarande gör).


Kompisen Lasse på hugget med sin nyinköpta kamera.


Det var också riksdagsval på gång. Vilket vi också passade på att dokumentera under vår dagsutflykt. Bilder från detta kommer i senare inlägg. Så visst verkar det ha hänt en del i september 1973.

söndag 18 augusti 2013

Fotoutställning


Igår var då dagen inne för att ställa ut bilder upphängda på tvättlina vid Stadsbiblioteket här i Malmö. Trots ett visst manfall (det var som mest 84 anmälda) blev vi till sist 29 st som ställde ut. Men det gjorde inte så mycket, det blev ju desto mer plats för oss som var där att bre ut sig på. 29 utställare fördelat på 400 meter lina, blir ju en hel del bilder.
Det var hur trevligt som helst. Fast lite trist att jag glömde ta en bild av min utställning.


Här kan man skymta Rei när han lägger sista handen vid upphängningen av sina bilder. Rei hängde på dubbla rader, men själv kunde jag unna mig lyxen att bre ut mig på en enkel rad i fulla 10 meter med mina blandade gatubilder.


Mittemot mig ställde Johan Larsson från Jönköping ut. Han var en trevlig bekantskap. Vilket man gott kan säga gällde för den allmänna stämningen. Sällan har man sett så mycket fotofolk bland så många tvättlinor. Man stannade länge, snackade och umgicks. Jag träffade också på Johan Ericsson, aktiv på Fs, som även han visade sig vara hur trevlig som helst. Han hade också hunnit kolla på konkurrerande utställningen Planket, men tyckte att Linan höll en högre klass rent generellt, plus att varje utställare här hade möjligheten att visa betydligt fler bilder än vad som var möjligt för Plankets utställare.


Här kan man se åtminstone baksidan av mina bilder. Jag var den ende av utställarna som hade plastat in bilderna med Gladpack (Man hade lovat regn, men det blev bara några droppar). plasten gjorde att det blev ett lite skrynkligt intryck, men jag hörde att någon av besökarna tyckte att det tillförde till motiven. (Hur man nu ska tolka det...) I alla fall hade jag lyxat till på klämmorna. Istället för simpla tvättklämmor hade jag kontorsklämmor i stål. En kompensation för den skrynkliga plasten.


Enligt Niklas Wiborn som ju är arrangören bakom Linan var antalet besökare de första tre timmarna ca 4000, vilken jag tycker är extremt bra.
Ser redan fram emot "Linan 2014".