torsdag 17 januari 2013

Presstöd


Läser i tidningen att det kanske är dags att avskaffa pressödet. Och det kan man ju verkligen tycka. Det var tokigt från början och skulle aldrig införts. Så här skrev DN, 4 januari 2011: EU-kommissionen anser att det svenska presstödet snedvrider konkurrensen och vill att det ska ändras så det stämmer överens med EU:s regler för statligt stöd.”
Hur mycket handlar det då om? Jo, drygt 500 miljoner betalas ut varje år, ofta till vinstgivande företag. Presstödet har funnits sedan mitten av 60-talet och var avsett att främja (den politiska) mångfalden genom att betala ut stöd till den näst största tidningen (som regel socialdemokratiska) på orten. Man införde även en reklamskatt för tidningar men med ett grundavdrag på 50 miljoner, vilket innebär att bara de mest framgångsrika tidningarna behöver betala.
Den tekniska kvaliteten på tryck av bilder i dagstidningar minns jag som riktigt usel på 60- och 70-talet. Första dagstidning att skaffa sig bättre tryckteknik i Malmö var det socialdemokratiska språkröret Arbetet, och den möjligheten fick man då man var den näst största tidningen i stan. Presstödet gav resurser att investera i bättre teknik än Sydsvenskan som var störst. Turerna kring tidningen Arbetet blev många men trots stort ekonomiskt stöd från skattebetalarna under många år gick tidningen till slut i konkurs år 2000 med ett underskott på bortåt 100 miljoner.
Fotnot
Bilden är inte från gamla Östberlin på 70-talet. Den är alldeles nytagen och visar baksidan av Malmö Opera (eller Stadsteatern som jag envisas med att kalla den).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar