fredag 18 januari 2013

Malmös Fotografiska



Jag använde del av sommaren 2011 till att för egen del dokumentera gamla industribyggnader i Malmö. Jag är intresserad av gamla hus, och med den takt som Malmö nu förändras finns risken att en del kommer att försvinna. Byggnaden på bilden ovan är Magasin M1 som ligger väl inhägnat på Grimsbygatan i Malmö hamnområde. Magasinet började byggas strax efter första världskrigets slut, blev ett gediget bygge som stod klart 1921.

Magasin M1 har stått tomt i 30 år, men jag läser i Sydsvenskan att det nu ser ut att hända något. Adam Haglund, fotografisk eldsjäl vill göra byggnaden till en fotografisk institution med internationella utställningar, men också ytor för fotobutik, bokhandel, kafé, restaurang och konferensutrymmen. Byggnaden är stor och det kommer också bli möjligt att hyra ut ytor till företag inom foto, video, reklam etc.

Vi är nog många som skulle glädjas över en sådan satsning. Det ligger ju verkligen i tiden då intresset för fotografi har ju aldrig varit större. Att Malmö skulle få en motsvarighet till Fotografiska i Stockholm känns verkligen som ett lyft.
Om allt går som tänkt kommer man att börja ombyggnaden nästa år och planen är att man kan öppna i början av 2015!

2 kommentarer:

  1. En utav malmös vackraste byggnader kommer äntligen få nytt liv! Härligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir verkligen spännande att få ett fotocentrum av internationell storlek här i Malmö. Något att se fram emot!

      Radera