tisdag 27 maj 2014

Strosande


När man strosar omkring på stan blir det oundvikligen så att man av olika skäl återkommer till en del platser. Anledningarna varierar. Det kan ju vara intressanta eller vackra omgivningar. Men oftast handlar det om platser där det rör sig mycket folk, att där händer saker, att där finns något att titta på. Den omgivande miljön får nöja sig med att vara bakgrund till det som sker. Och att betrakta det som sker har varit en populär sysselsättning i alla tider. Betrakta och kanske även dokumentera. 







Apropå dokumentera, så köpte jag en bok på Rogers antikvariat för en tid sedan. Den heter "Från lustgården till Möllevången" och innehåller 400 bilder tagna av Gunnar Lundh och med text av Björn Ranelid. Jag har alltid gillat Gunnar Lundhs lågmälda bilder, så när jag blev visad den här boken på Rogers antikvariat, gick den bara inte att avstå ifrån. 
Gunnar Lundh promenerade runt i Malmö 1949 - 1950 och dokumenterade vardagen åt Allhems förlag till boken "Malmö ett bildverk" som kom ut 1950. Totalt tog han ca 2500 bilder varav 150 användes i boken. Negativen arkiverades sedan på Malmö Museum. 
Gunnar Lundh är väl annars mest känd för sina statarbilder och sitt samarbete med Ivar Lo Johansson. 



Var ett ärende på varuhuset Mobilia häromdagen. Där hittade jag minsann en av Gunnar Lundhs bilder uppförstorad på en vägg. Mobilia är ju en gammal industribyggnad, byggd i slutet av 1800-talet. Här var textilfabrik fram till 1968 då det blev varuhus. Gunnar Lundhs bild är från den stora vävsalen (700 vävstolar på 8000 kvadratmeter).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar