måndag 26 maj 2014

På vernissage


Var på vernissage på Still Kicking Gallery i lördags. Man visar verk av NUG och utställningen heter "So you can't polish a turd".  Jag läser att NUG är en graffitimålare som tagit akademisk konstexamen och blivit etablerad i konstvärlden. Jag har inte kompetensen att bedöma hans kvalitéer som konstnär, men jag ser ju på prislapparna att han är etablerad. Det brukar ju vara så. Först är man rebell och spottar på det etablerade, det kommersiella. Sen när man börjar kunna se inkomster dröjer det inte länge förrän man blivit en del av det man föraktade från början. Det komiska är bara att man inte märker det själv utan är övertygad om sin "kompromisslösa linje".  Men så har det nog alltid varit. Listan är lång på revoltörer som sålt sig till Mammon.
Hursomhelst, även om man inte gillar konsten på väggarna kan man alltid plåta besökarna. 

Fotnot
Uttrycket är ett amerikanskt talesätt och lyder i sin helhet: "You can't polish a turd, but you can roll it in glitter".
Det handlar om att man lagt ner tid och jobb på en grej som var dålig från början. Sen försöker man rädda helheten med med en överarbetad finish, istället för att bita i det sura äpplet och börja om från början. Sånt här är vanligt bland elevarbeten i skolans värld.
Men vad uttrycket hade med konsten på utställningen att göra har jag ingen aning om. Kanske är det en beskrivning av NUGs sätt att arbeta.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar