tisdag 4 mars 2014

Filmtips



Såg en ganska bra film häromdagen. Den heter “Hemingway och Gellhorn” och handlar om kärlekshistorien mellan Ernest Hemingway och Martha Gellhorn och utspelas under -30 och 40-talet. Vi får bl.a. följa dem under spanska inbördeskriget där de arbetade som krigskorrespondenter och rapporterade från den demokratiska sidan. Robert Capa finns också på plats med sin Leica och vi få se när han tar sin mest berömda bild “Death of a spanish loyalist”. Vi får också höra när han med klassiska kommentarer förklarar sin teknik för Gellhorn: “Det är bara att fotografera, dramatiken finns där redan. Blir inte bilderna bra är man inte tillräckligt nära.” 
Alla karaktärerna i filmen konsumerar kontinuerligt enorma mängder cigaretter och alkohol. De tar stora risker och verkar leva i fullständigt dödsförakt mitt i kulregn och bombkrevader. Men de överlevde både kriget i Spanien och andra världskriget. Fast det visste vi ju. Eftersom vi har facit; Capa dog 1954 i Indokina, Hemingway sköt sig 1961 och Martha Gellhorn dog vid 89 års ålder 1998.
Man har på en del ställen klippt in dokumentära scener i filmen och då sepiatonat även det nya materialet för att få snygga övergångar. Ett trick man sett förut, men det är fint gjort och fungerar bra.
Huvudrollerna spelas av Clive Owen och Nicole Kidman. Man kan så klart ha synpunkter på att Kidman kanske är väl snygg i rollen, men det behöver man ju inte hänga upp sig på. Det är ju spelfilm, även om den bygger på en sann historia. Lite udda är att Lars Ulrich, trummis i Metallica också har en roll i filmen.



2 kommentarer:

  1. Tack för tipset :) har inte sett den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan streama den på: http://www.swefilmer.com

      Radera