måndag 24 mars 2014

Åter till ursprunget


På Kronprinstorget pågår sedan lång tid tillbaka renovering. Man håller långsamt men säkert på att återställa inredningen till ursprunget. Alla sentida uppfräschningar rivs ner och slängs på tippen. Nu ska det moderniseras tillbaka till ursprunget. Bort med de senaste decenniernas försköningar, för nu ska Malmös första köpcentrum åter visas upp i all sin originalprakt.

Modets svängningar är intressanta. Designers och modeskapare tittar ju alltid tillbaka för att kunna skapa något för framtiden. Det påstås att den som är opåverkad av modehysterin och väljer att alltid gå klädd i samma typ av kläder, är enligt modets regelbundenhet ett modelejon vart sjunde år (vilket den konsekvente kommer att erfara av  prislappen). 
Det svänger så klart långsammare för inredning och arkitektur. Kronprinsenkvarteret är från tidigt 60-tal, och jag tror den senaste stora ombyggnaden på torget är från slutet av -80, början av 90-talet. Åtminstone kändes det så. 

Som regel är det nog finast om byggnader konsekvent får behålla den stil de hade från början, oavsett om det handlar om charmiga funkishus eller strama byggen från 60-talet. Till och med fulbygge från 50-talet i gult fasadtegel med perspektivfönster kan faktiskt ha ett existensberättigande. Underhåll och modernisering bör alltid ske med eftertanke och varsam hand. Men, så klart finns  det undantag. Jag tänker väl närmast på Åhlenshuset på Södergatan. Där har fasaden bytt skepnad tre gånger och jag tror det faktiskt var fulast när det var nytt.



Förhoppningsvis försvinner även de här märkliga rörkonstruktionerna 



Så här fint blir det när det är klart


 Den gamla inredningen monteras ner...


...och väggarna kläs åter med mosaik



Fler onödiga dekorationer



Av Helgeandskyrkan återstår endast diffusa spår på den grå fasaden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar