onsdag 22 januari 2014

Snabbutbildning av fotografer

Hundpromenad 1

Ibland ställer man sig undrande till siffror som presenteras sådär i förbifarten. Så här stod det på Fotografiska museets hemsida i samband med utställningen CHR 2012:

“Det har i år gått 50 år sedan Strömholm 1962 startade Fotoskolan tillsammans med Tor–Ivan Odulf. Skolan var banbrytande och metoderna var annorlunda. Christer Strömholm myntade begrepp som ”det befintliga ljuset” och ”personligt ansvar” och hans teorier förändrade synen och förhållningssättet inom svensk fotografi. När skolan upphörde 1974 hade över 1200 elever utbildats, varav många idag räknas till Skandinaviens främsta fotografer.”

Det är ju intressant och så, men jag måste säga att jag ställer mig undrande till dessa siffror. Drygt 1200 fotografer på 12 år. Hur i hela världen kunde man utbilda i snitt 100 fotografer/år? Jag har sett de här siffrorna tidigare och varit lika undrande då. Som jämförelse kan nämnas att det vid den, sedan många år nerlagda, tvååriga fotografutbildningen på Värnhemsskolan här i Malmö, utbildades 8 fotografer/år. Det skulle alltså ta Värnhemsskolan 150 år att utbilda samma mängd fotografer som Strömholm utbildade på 10 år. 
Det framgår inte hur lång utbildningen var vid Strömholms fotoskola men med det måste uppenbarligen ha rört sig om ganska korta kurser.



Hundpromenad 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar