måndag 20 januari 2014

Rheborg på Fotografiska


Jag läser på Fotosidan att Johan Rheborg ställer ut bilder på Fotografiska i Stockholm. Läser man kommentarerna från Fotosidans medlemmar får man känslan att det borde han inte ha gjort. En förvånansvärt stor del av de som härjar i kommentarsfältet ser sig uppenbarligen själva som auktoriteter på vad som kan räknas som god fotografi. Fast lite lustigt blir det när man kollar runt lite på vad de här gnällspikarna själva producerar. Det finns såklart även duktiga fotografer på Fotosidan, och det gläder mig att ingen av dom deltar i den här pajkastningen.

En del skräder inte på orden, utan tycker att enda anledningen till att Rheborg får ställa ut, är att han är en kändis och har plåtat sina kända kompisar. Inget annat. Förfärligt och djävligt orättvist alltså. 
Sedan finns det de "sakkunniga", de pålästa kritikerna som tycker att visst verkar Rheborg både seriös och tar hyggliga bilder. Men - han når liksom inte på långa vägar upp till de stora elefanter som dessa salonger är avsedda för. Alltså borde han inte vara där.  

Sådana här åsikter är inte ovanliga. Så fort någon känd person röner framgång och får uppmärksamhet för något som inte är hans egentliga yrke, dyker “expertisen” upp och har synpunkter. Här blir det förstås extra komiskt när hobbyfotograferna blir både överlägsna och förbannade. Märkligt också är att alla kommentarerna är skrivna av män. Antagligen är dom även vita och medelålders...

Ska tilläggas att det faktiskt även finns några kommentarer som är positiva till Rheborg och till hans bildskapande. Man ser honom som en både seriös och skicklig fotograf och tycker det är helt okej att han ges möjligheten att ställa ut på Fotografiska.

                                                                            

4 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig. Jag drar mig mer och mer från att kolla på fotosidan, enbart på grund av alla dess gräsliga kommentarer. Tråkig utveckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt trist. Man undrar hur dom egentligen ser sig själva.

      Radera
  2. Någon klok person sade en gång: "All tid och energi som man lägger på att jämföra sig själva med andra, är tid och energi som man hade kunnat använda för att utveckla sig själva och sitt intresse.".

    SvaraRadera
    Svar
    1. De här människorna har alldeles för mycket tid.

      Radera