tisdag 28 januari 2014

Dumma människor


Jag läste om Christer Strömholm i en blogg på Fotosidan häromdagen. Den som skrev, berättade om sina möten med honom, vilket var både välskrivet och intressant. Inte förrän i slutet gick det galet. Man kan undra varför. Är folk så dåligt pålästa eller försöker dom göra karlen bättre än han var? I alla fall, i slutet av inlägget i en slags summering av Strömholms person, står det: “Hans (Strömholms) liv som Spanien-frivillig på 30-talet...” 
Att resa till Spanien som frivillig på 30-talet innebar att man riskerade sitt liv för frihet och demokrati i kampen mot fascismen. Detta gjorde inte Christer Strömholm. Han deltog inte i några strider, men agerade vid ett eller två tillfällen kurir åt den fascistiska sidan, där han hade sina sympatier. Men när detta nuförtiden nämns i olika sammanhang är det som regel förvanskat och Strömholm har istället gjorts till en frihetskämpe på den demokratiska sidan. Så det är inte första gången jag ser sådana här felaktigheter.

Nåväl, jag skriver och påpekar felaktigheten i en kommentar. Man kan lugnt påstå att det blev ett farligt liv på gubbarna på Fotosidan. Detta eftersom de ansåg att jag hade pinkat på deras helgon. Men dom missade helt att det inte handlade om Strömholm utan om faktafelet i bloggen. Hursomhelst gick dom igång ordentligt. Jag drog slutsatsen att dom var så förblindade av upprördhet att deras förmåga att ta till sig skriven text trubbades av. Jag fick bl.a. veta att jag var patetisk. Tydligen är det så bland Strömholms fans att myten är viktigare än sanningen, det går heller inte att bemöta åsikter med fakta. Märkliga människor, hoppas dom lugnar sig. 


Strömholms engagemang på den fascistiska sidan på 30-talet fick även andra konsekvenser, i annat sammanhang, betydligt längre fram. 1962 gjorde författaren Lasse Söderberg och Christer Strömholm en resa till Spanien. Tanken var att det skulle bli en bok om hur det såg ut i Spanien 25 år efter Francos maktövertagande. Men någon bok blev det inte (då). Lasse Söderberg skriver varför (i boken Resa i svartvitt, 2013), ”Någon bok blev det aldrig. Christers dunkla förflutna kom ikapp oss. Förläggaren uttryckte sitt misshag och drog sig ur…”


Fotnot

Inbördeskriget i Spanien startade med att fascisten general Franco ledde en militärkupp mot den sittande demokratiska regeringen. Stöd fick han snabbt från Hitlertyskland och Mussolinis Italien. Andra länder valde att ställa sig utanför inbördeskriget, men frivilliga runt om i världen, däribland 500 svenskar reste till Spanien för att slåss mot fascisterna (ca 30 % stupade). Eftersom det var en noninterventionspakt fick man resa till Paris - att resa direkt till Spanien kunde ge upp till 6 månaders fängelse. Benämningen Spanien-frivillig innebar att man tog ställning och kämpade för demokratiska värderingar. 

Här finns en lisa över samtliga svenska som deltog som frivilliga i inbördeskriget i Spanien 1936-39. Här kan intresserade förgäves leta efter Christer Strömholm.

Svenska Spanien-frivilliga





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar