måndag 21 oktober 2013

Gamla Malmöbilder

Jag lägger vinn om att alla bilder jag lägger ut här är tagna av mig själv. Men ibland dyker det upp gamla negativ i gömmorna som blivit sparade av olika anledningar. Som nu till exempel; några gamla 9x12 negativ med Malmömotiv. Fotograf okänd, men sannolikt tidiga elever vid Fotoskolan på Malmö Yrkesskola. Så man kan sätta en bakre gräns vid 1957 när utbildningen startade.


S:t Andreaskyrkan med sin 41 meter höga kampanil vid Fridhemstorget invigdes 1959 och Thure Thörns skulptur Passionsblomma placerades i en fontän på torget framför kyrkan 1963. Eftersom fontänen ligger öde på bilden måste den följaktligen vara tagen någon gång mellan de här båda årtalen.


En underexponerad interiörbild från samma kyrka. Det är stilla i kyrkan, man kan endast skymta två kyrkobesökare i bildens vänsterkant. Jag är konfirmerad i S:t Andreaskyrkan, men det har inte blivit många besök där sen dess.


Ett något ljusskadat negativ från Simhallsbadet (invigt 1956) långt före äventyrsbadens tid. Svårt att tidsbestämma, men ser man på takarmaturerna skulle man väl gissa nån gång i skarven mellan -50 och 60-talet, kanske senare.


Det mest spännande med den här bilden är nog platsen den är tagen ifrån. Nämligen den slottsliknande byggnaden tillhörande Dahlgrenska stiftelsen som revs 1978. Ett oförlåtligt övergrepp från styrande politiker. Läs mer om det här.
Hursomhelst ser vi i fonden några industriskorstenar som är borta nu och även den gamla gasklockan som revs 1969.
Man ser också en äldre personbil i vänstertrafik (vi fick ju högertrafik 1967). Yrkesskolan som dominerar bilden, byggdes i etapper och stod helt klar 1959. Men man tog emot elever redan 1957. Så bilden bör vara tagen någon gång mellan 1959 och 1967.


Ännu en bild av Yrkesskolan (nuvarande Värnhemsskolan). Bilden tagen före 1967. Bilarna utanför skolan är ju parkerade i vänstertrafik. En kul grej är att vi ser skuggan av fotografen och hans kamera nere i bildens vänsterkant.


När det gäller den här bilden finns det ju inte så mycket att gå efter. Men eftersom den kommer ur samma kuvert som de andra bilderna kan man väl gissa på någon gång mellan 1957 och -65. Hursomhelst har den betydligt mer charm än de andra bilderna.

Negativen är avfotograferade på ljusbord med en Nikon D5100 och Micro Nikkor 60/2.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar