fredag 7 juni 2013

Malmö hamnområde



Det projekteras och byggs konstant i Malmö hamnområde, vilket innebär att vid varje rundtur man tar i de här environgerna så har det hänt något nytt. Jag har alltid tyckt mycket de här områdena så det känns fint att man släpper in nytt liv och nya funktioner när man ersätter gamla ödsliga industriområden med kontor, bostäder, restauranger och caféer.


Första stoppet på min cykeltur blev på Norra Neptunigatan med sin välvda husrad. Här höll bland annat en fotogrossist till på 90-talet. Nu verkar här ganska ödsligt, hoppas det händer något.
I bakgunden skymtar Nordmills anläggning; valskvarnen med anor från 1880-talet.


Den gamla valskvarnen med sina silos har fått Malmö högskola, ett hypermodernt bygge i stål och glas, som närmsta granne.


Betraktar man byggnaderna från Beijerskajen tvärs över Inre hamnbassängen får man känslan av att valskvarnen och högskolan hänger ihop. Men det finns faktiskt en gata emellan.


Från Beijerskajen ser man också att det pågår rivning av en stor gammal industrifastighet på Kockums gamla varvsområde. Jag läser på kartan att området numera benämns "Varvsstaden". Får se vad det kommer att innebära.


Det är också fint att man bevarat den gamla klaffbron. På den passerade tusentals människor dagligen till fots och på cykel när Kockums var Malmös största arbetsplats.


Lite längre norrut, mot Dockan vid Krankajen ligger en fyr som jag inte lagt märke till förut. Men det behöver i och för sig inte betyda att den är ny för det.


Här vid torrdockan stod kockumskranen i nästan 30 år. Den var med sin höjd på 140 meter, världens största bock-kran, en symbol för Malmö som industristad. Nu har torrdockan blivit småbåtshamn och kranen, ja den såldes till Korea 2002 för en dollar.





Jag följer Östra Varvsgatan norrut förbi bland annat Mediegymnasiet (ej på bild) som ligger i den gamla ubåtshallen som jag förstår att Malmö stad hyr för svindlande belopp trots att man har gott om egna glest befolkade skolfastigheter. Det verkar som att de som bestämmer i den kommunala skolan i Malmö disponerar för mycket pengar i förhållande till sitt förstånd.


Från Östra Varvsgatan blev det Riggaregatan västerut till Västra Varvsgatan och sedan söderut förbi Turning torso. Därefter blev det lagom med en kopp gott kaffe hos Gateau innan hemfärden.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar