fredag 15 oktober 2010

Malmömässan

Var nere i Västra hamnen häromdagen och tittade på Malmömässan. Eller rättare sagt resterna av den. Det känns lite märkligt när man river så relativt nya industribyggnader. Hallen lär vara byggd under tidigt 70-tal när det fortfarande var efterfrågan på båtar.


Det här är ursprungligen en monteringshall (hall 7) dvs en rest från Kockums som startade här nere redan 1870, och höll på fram till någon gång i mitten av 1980-talet. Varvskrisen uppstod ju redan på 70-talet, men våra politiker lyckades hålla igång verksamheten med skattemedel och konstgjord andning ytterligare ett decennium innan det var dags att ge upp.

Eftersom Volvo hade fått hjälp och fördelaktiga villkor av staten (Uddevallaverken) så tyckte Saab att det var läge att även de fick något stöd. Och självfallet, våra politiker vid den här tiden vräkte ut pengar och frikostiga löften så snart någon företagare hotade med uppsägningar eller nerläggning.
Så Saab fick köpa mark och byggnader till fördelaktigt pris mot att man etablerade en bilfabrik här.


Bilfabriken blev även den konstgjord andning och det äventyret varade bara i två år (1989–1991). Sedan var det lugnt ett tag och så 1994 flyttade Malmömässan in. Och nu ska hela rasket rivas och här ska bli kontor och bostäder och kvarteret ska heta bilen 7. Hej och hå.
Detta innebär att bland annat Skånemässan kommer att bli husvill. Det har pratats till och från om att bygga en mässhall i Burlöv eller i Hyllie. Tycker nog att Hyllie känns mera centralt. Men det lär väl politiker och kanske marknadskrafter avgöra. Får se hur det blir.


På vägen mot Västra hamnen gick jag över bron där Mariedalsvägen byter namn till Västra Varvsgatan. Västerut får man den här pastorala vykortsaktiga utsikten. Vackert, men kanske inte så spännande, men jag tog en bild ändå.


Österut från bron blir det än mer lantlig idyll. Den gamla järnvägsbron har fått ligga kvar och fått en ny funktion som cykelbro. Verkar inte så vältrafikerad dock, jag väntade på att det skulle komma en cyklist och ge lite liv åt bilden, men det kom ingen förrän jag var på väg därifrån. Så kan det bli.


Nikon D80

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar