tisdag 6 mars 2012

På Limhamn


Aldrig tidigare har det väl byggts och förändrats så mycket i Malmö som nu. Det pågår stora byggprojekt både här och där. Hyllie känner man ju till, med Arena (var ju där och såg Dylan i höstas) och Emporia som ska bli det värsta varuhuset någonsin. Fast att man byggt mässhallar därute hade jag ingen aning om förrän jag såg i tidningen att det var invigning.


Hursomhelst sprang jag häromdagen på ett annat projekt som jag inte hört talas om; Limhamns Sjöstad. Kollade på nätet och där kan man läsa att Limhamns Sjöstad är platsen för dig som vet hur man tar vara på det bästa här i livet.” Och det verkar ju bra, det handlar alltså om bostäder och inget nytt shoppingcenter som annars brukar vara det vanligaste byggprojektet i Malmö. Folk måste ju ha någon stans att bo också, där de kan vila upp sig mellan besöken på stadens varuhus.


Husen är inte klara, jag tycker förstås att de hitills ser ut som vanliga bostadslimpor på 4-5 våningar. Men efter att ha sett prislistan förstår man ju att närheten till havet även har sitt pris. Och då menar jag inte det pris man får betala genom att bli utsatt för ihållande blåst och stormvind större delen av året.

Jag läser också att arkitekten lagt stor vikt vid köken i lägenheterna. Med tanke på dessa matlagningsprogram som ständigt pågår i televisionen verkar ju mat vara ett jätteintresse för många. I alla fall att titta på och inreda efter. Folk inreder sina kök efter senaste trenden och köper alla maskiner som man bara måste ha, för att sedan konstatera att matlagning är alldeles för jobbigt och tidskrävande. Ju finare kök desto mindre matlagning brukar det bli.


Det här är gammalt industriområde och närmsta granne är cementfabriken. Där går det fortfarande att hitta lite intressanta, slitna miljöer. Men antagligen inte så länge till. Det finns säkert planer även för dessa ytor.


Det finns en del aktiviteter i omgivningarna. Bland annat håller Sjöcouterna och Malmö Vattenskidklubb till här. Också står det en rad färgglada fiskehoddor eller liknande längs vägen. Limhamn är ju ett gammalt fiskeläge, det är antagligen därför man säger, att bo Limhamn, inte i. Precis som man säger om Råå och andra fiskelägen. Fast det finns säkert undantag. 


BLAST FROM THE PAST


Två bilder från Rom 1977. Den övre är från det demonstrationståg. Den undre visar ett av Roms bäst bevarade klassiska monument; Pantheon. Enda skillnaden mot när bilden togs och nu, är att piazzan framför byggnaden nu är avstängd för trafik.
Pentax Spotmatic och TriX




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar