måndag 12 mars 2012

Några Malmöbilder och en Anglia


Pentax 67, TriX

Hittade en bild i arkivet från 1978. Ett hus på Rörsjögatan. Bilden visar hörnhuset till Södra Rörsjögränd, där det som framgår av skylten såldes kol, koks, ved, fotogen och blommor. Jag skrivit om Rörsjögränd vid ett tillfälle tidigare


Lumix GF1, 20/1.7
Så här ser det ut idag på samma plats. Södra Rörsjögränd utplånades helt när man byggde detta hiskeliga jättekvarter. Det är klart att alla gamla hus inte kan bevaras, men när man ersatte gamla byggnader med nya på 70-talet togs ingen som helst hänsyn till varken omgivningar och kulturarv.

Nils Yngvesson hette Malmös sk starke man vid den här tiden. En person som får starke man i TV-serien med samma namn att framstå som timid, lågmäld, lyhörd och hänsynsfull. Yngvesson är väl mest känd som skaparen av Rosengård, flygplatsen i Sturup och naturligtvis Caroli City där han rensade bort några av Malmös äldsta kvarter med anor från 1200-talet.


Lumix GF1, 20/1.7
Norra Rörsjögränd fick av någon anledning finnas kvar fast den är naturligtvis inte är sig lik. Även om den här hemska fasaden faktiskt fanns redan 1978. Man skymtar den i högerkant på den översta bilden. Huset var antagligen nybyggt då.

Nikon FM, TriX

Den här bilden är också från 1978 och tagen i omgivningarna. Men var? Minns faktiskt inte och frågan är om det går att reda ut. Får ta en sväng i kvarteren och kolla. Kanske överlevde någon byggnad på bilden Yngvessons hänsynslöshet?


Pentax 67, TriX

Även den här bilden här från 1978. Fast nu från Ribersborg borta vid lagunen, innan den blev småbåtshamn. Det känns som det var en bister vinter.


NÅGOT HELT ANNAT

Canon S90
Den här lilla välskötta bilen gick jag förbi häromveckan. En Ford Anglia från 50-talet. Efter att ha kollat runt på nätet, tror jag att det kanske kan vara en 1954 Ford Anglia 100E de luxe two-door saloon. Åtminstone liknar det en sådan. Var det kanske den modellen som gick under den mer folkliga benämningen Korvstånd? Annars, det jag mest förknippar med Anglia är att de på 60-talet hade en modell där bakrutan lutade ”på fel håll”.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Har tittat på din bilder på denna sida, verkligen fina bilder och vilka godbitar det bjuds på.
    Bilden som du undrar över "Yngvessons hänsynslöshet" är jag ganska säker på att det är Frans Henriksgatan den löper mellan Rörsjög. och Gasverksg.
    Mvh Jan Nilsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jan!
      Tack för din kommentar och för att du gillar mina bilder!
      Tack också för gatunamnet, ska ta mig dit och kolla.
      Ha det fint!

      Radera
  2. Bilen på bilden är inte den som kallades korvstånd. Det var en tidigare modell

    SvaraRadera