torsdag 18 augusti 2011

NYC en sommardag 1972



Manhattan ligger praktiskt taget övergivet denna sommardag 1972. Det är söndag och då jobbar man inte, och eftersom de flesta pendlar till sina arbeten och nu väljer att stanna hemma så blir det tomt, riktigt tomt.



De här bilderna är skannade från en rulle film tagen vid ett besök i New York City 1972. Inga märkvärdiga bilder, snarare rena turistbilderna. Jag vet att det fanns fler, mer intressanta rullar från besöket men de tycks ha förkommit.



Hursomhelst var söndagens stillhet en stor kontrast mot vardagen då trafiken brusade och gatubilden dominerades av gula taxibilar av märket Checker.



Ville man se folk en söndag fick man ta sig till China-town där den bofasta befolkningen och turisterna höll igång folklivet.



Eller kanske en tur till Battery Park och titta på färjorna som transporterade turister till Liberty Island och Frihetsgudinnan.



Och kanske även åka med själv.



Från färjan kunde man bland annat se World Trade Centers tvillingtorn som praktiskt taget var färdigbyggda. På bilden skymtar man en byggkran på taket på det ena tornet. Invigning skulle blev det först 1973.



Så ville man se staden uppifrån sommaren 1972 så var det fortfarande Empire State Building som gällde.



Filmerna jag använde var Kodak Plus-X, och de råkade bli aningen misshandlade i framkallningsprocessen. De blev överframkallade vilket resulterade i hög kontrast och ett betydligt grövre korn än det var tänkt. Inte kan jag skylla på någon heller, det var jag själv som framkallade.



Man kan säga att jag lyckats kombinera lägre filmkänslighet med ett grövre korn. Det sämsta från två världar…








Pentax Spotmatic, Takumar 55/1.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar