torsdag 11 december 2014

Vivian Maier


Emellanåt reser jag till Göteborg och hälsar på hos min dotter. Vid ett tillfälle i höstas passade jag på att besöka Hasselbladsstiftelsen och titta på utställningen med bilder av gatufotografen Vivian Maier. Det var en mycket positiv upplevelse. Jag kom att prata med en besökare som inte sett gatufoto tidigare. Hon var både lyrisk över utställningen och fascinerad över bildernas tidlöshet. Och kanske är det en av anledningarna till det stora intresset för gatufoto. Samtidigt som det ju är en tidsdokumentation, kan man också se tydliga likheter mellan gatubilder oavsett när de är tagna. Visst, ibland är det uppenbar skillnad i kläder och på bilar, men många bilder är överraskande tidlösa.
Hursomhelst. Några bilder från utställningen blev det. Vet inte om det var tillåtet att fotografera där. Ville heller inte fråga, för om det inte är tillåtet kanske se håller ögonen på en sen. Bäst att inte fråga och istället vara lite diskret.

De flesta känner väl till Vivian Maier (1926 - 2009), kvinnan som arbetade som barnflicka  i Chicago under 40 år och tog över 100 000 gatufotografier som hon aldrig visade för någon. Men så en dag 2007, köpte amatörhistorikern John Maloof en låda med 400 negativ på en loppmarknad. Han blev fascinerad över den höga kvalitén på bilderna och efter att ha konstaterat att fotografen hette Vivian Maier, lyckades han leta reda på och köpa ytterligare en stor mängd av hennes bilder och negativ. Av detta har blivit både film, böcker och utställningar. Se också hemsidan: http://www.vivianmaier.com

Vill också nämna att Göteborg verkligen känns som en stad som värnar om att kulturen ska vara tillgänglig för alla. Det kostar 40:- att besöka en utställning. Och för det får man en biljett som gäller på ett helt lass museer året ut! För förti spänn! Här ligger verkligen Malmö i lä.










1 kommentar:

  1. Jag och Linda var och såg den i somras dagen efter den hade öppnat. Blev självklart imponerad, även om jag redan hade sett alla bilder.
    Har du sett dokumentären som gick på svt för några månader sedan?

    SvaraRadera