fredag 13 december 2013

Åter till Baltiskan

Tornet efter stormen 28 sept 1914

Jag fick några intressanta kommentarer till förra inlägget om Baltiska utställningen. 
Först ett tips från Benny som jag vill vidarebefordra. En intressant bok “ Malmö 1914 - en stad inför språnget till det moderna” som jag definitivt tänker inhandla.
Jag fick också en kommentar från Jan, som handlar om stormen som skadade utställningens utsiktstorn. Tornet (läser jag mig till) var en 87 meter hög träkonstruktion(!) och i en storm bara några dagar innan utställningen skulle avslutas, blåste taket av. Det sägs att olyckan berodde på att träkonstruktionen hade torkat under sommaren vilket hade gjort att bultarna som höll ihop stommen hade lossnat. Jan berättar också att olyckan av en del människor kom att betraktas som “Guds straff”, orsakats av att man grävt upp och flyttat gravar för att kunna dra Slottsgatan genom gamla kyrkogården. Detta för få en paradgata till Baltiska utställningen. Att flytta gravar rörde upp starka känslor.

När jag googlar runt på nätet hittar jag bl.a. en artikel från Sydsvenskan (26/3-13) där man berättar vad vi kan vänta oss av 100-års jubileet. Och det är faktiskt en hel del. Dels ska Pildammsparken renoveras och vara klar lagom till mitten av maj nästa år. Men det kommer mera. Jag citerar:

Malmö museer kommer att ta fram jätteförstoringar av bilder från Baltiska utställningen. Bilderna ska placeras ut i parken så att man ska kunna stå på den plats som avbildas och på så vis kunna jämföra nu och då. (Detta beskrev jag som en tanke i mitt förra inlägg, helt ovetande om att det redan var bestämt!)
Även Sommarscen Malmö kommer att involveras i jubileumsplaneringen. Nästa sommar ska repertoaren på Pildammsteatern ha en anknytning till 1914. 
Under hösten 2014 kommer Malmö museer att göra en utställning för att visa hur människor i Malmö hade det 1914.
Malmö konstmuseum ska också visa delar av den ryska konstsamling som, på grund av krigsutbrottet, blev kvar i Malmö efter Baltiska utställningen.

Visst verkar det spännande, och jag tror det kommer att bli hur bra som helst.

Måste rätta mig själv; jag skrev i förra inlägget att Baltiska utställningen hölls i Pildammsparken. Så var det ju inte. Vi tiden före Baltiskan var området åkrar och ängar och dammen var stadens gamla vattenreservoar. Under kriget användes området till potatisodling och park blev det först på 1926. 

Bilden överst är från en samling bilder med motiv från Baltiskan som jag haft sedan slutet av 70-talet. Jag hjälpte då ägaren till bilderna att reproducera dom. Jag gjorde det gratis mot att jag fick göra en omgång bilder för egen del. Vem som är fotograf har jag inte lyckat få reda på. Men det kan vara Alfred Wilhelm Rahmn (1871-1947). 

2 kommentarer:

  1. Det stämmer att de flesta byggnaderna var putsade träbyggnader. Såhär står det i den ovan nämnda boken.
    Citat:
    Vilka är då spåren etter Baltiska utställningen? Utställningsområdet som uppfördes till sommaren 1914 kom att rymma mängder med fantastiska byggnadsverk. För betraktaren syntes de vara bastanta, putsade murverk, men de var i själva verket lätta byggen med stommar av trä. Efter utställningens slut revs de flesta av byggnaderna, men vissa flyttades och återuppfördes på annan ort, till exempel som sommarhus. Kvar i Pildammsparken på ursprunglig plats finns i dag bara Margaretapaviljongen, ett litet stentempel och en del av brandstationen.
    Slut citat.
    /Benny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar! En kul grej är den sk Acetylenpaviljongen som efter utställningen hamnade vid Ystad idrottsplats som funktionärsbyggnad, men 2003 fick komma tillbaka till Pildammarna och bli klubbhus till bouleklubben. Inte dåligt efter 90 år i exil!

      Radera