fredag 15 mars 2013

Puritaner och förståsigpåare


Genren gatufoto är mycket populär. Och när något blir populärt, dyker också puritaner och förståsigpåare upp och hävdar att det minsann finns regler att förhålla sig till både när det gäller hur bilden ser ut men också med vilken utrustning den är tagen etc.

Första gången jag hörde talas om benämningen gatufoto är i inledningen till Cape Light (1978) av Joel Meyerowitz där man kan läsa följande rader som är en förklaring till vad hans tidigare sysselsättning som gatufotograf innebar:
Svartvita bilder tagna med handhållen kamera. Det handlar om blixtsnabba beslut och bilder tagna ur ovanliga vinklar med starkt grafiskt bildspråk, överraskande motsatsförhållanden och med en levande känsla för ironi och humor.” (Ska tilläggas att det är min egen översättning från eng)

Inte lätt att leva upp till. Speciellt humorn upplever jag som sällan närvarande i dagens gatufoto. Men lägg märke till att ingenting sägs om att man bör använda tysk mätsökarkamera. Det sägs heller ingenting om att man inte får använda brännvidder längre än 50 mm.

Magnus Fröderberg, chefredaktör på Fotosidan, därtill duktig gatufotograf säger så här på tal om regler för genren:
Det finns inga regler för gatufoto, men det finns en tradition. Den bästa definitionen av gatufoto som jag hittar är "skildring av livet i det offentliga rummet".

Det är nog där någonstans sanningen ligger. Det är som med så mycket annat; det är inte något regelverk som puritaner och förståsigpåare lutar sig mot utan traditionerna. Och det finns anledning att vara försiktig, att tolka traditioner som regler kan vara förödande för både kreativitet och utveckling.




onsdag 13 mars 2013

Skitradio



Varför är musikutbudet så smalt i kommersiell radio?Det har väl aldrig producerats så mycket musik som nu. Så, hur skulle det vara med lite variation i det kommersiella utbudet?
När jag var ung fanns det en kommersiell men förbjuden radiokanal som hette Radio Syd. Där fick man i motsats till dagens kommersiella (tillåtna) kanaler serverat sig en blandad kompott det allra senaste blandat med önskeprogram, nischade musikprogram och nyheter. Alltså ett varierat utbud.
Vad jag stör mig på i dagens radio är att variationen är så begränsad. Det borde ju vara tvärtom, med tanke på hur mycket mer som produceras idag mot för snart 50 år sedan. Nu spelas alltid samma låt från en viss artist. Under ett halvår spelades "Flickan och kråkan" 10-12 ggr/dag i dessa fria kanaler. Jag har inget emot Timbuktu, men han har ju en betydligt bredare produktion än så. Samtidigt kom Dylan med en ny platta från vilken man inte vid något tillfälle spelade ett spår! Skandal!

Så det spelar ingen roll vilken kanal man lyssnar på, likriktningen är total. Det finns sk rock-kanaler och det är likadant där; de har en låda med två dussin gamla singlar, en av varje artist vars A-sidor man sedan spelar sönder. Vet man vilken artist som ska spelas vet man också vilken låt som kommer. Man satt i system att inte överraska utan att hela tiden göra det förväntade. Fegisar!
För att inte tala om dessa outhärdliga morgonprogram där minst tre programledare, speedade på kaffe och socker, gapar och lever om. Möjligen roar dom varandra.
När Olof Palme 1966 med hjälp av en lagändring lyckades sätta ägaren till Radio Syd i fängelse och kanalen tystnade för gott blev det tyst i etern för oss som gillade modern musik. Vi var många som hoppades, väntade och längtade på att få tillbaka den fria radion. Men vad fick vi?
Jag har gett upp med dessa "fria" kanaler har numera radion inställd på P1. Musiken lyssnar jag på genom Spotify och genom egna spellistor på ITunes. Så när jag får nåt tips, så lyssnar jag på artisten på Spotify. Hittar jag en plattan jag gillar så köper jag CD'n och lägger in den i ITunes. Jag köper fysiska skivor, jag kallar dom back-ups.



tisdag 12 mars 2013

Blandade bilder


Jag fotograferar överallt. Ibland blir det bra, ibland så här. Bilden är tagen inne på Skatteverket i Malmö. Därinne får man inte prata i mobiltelefon. Antagligen får man inte fotografera där heller. Därav denna diskreta anonyma bild av lokalens ordningsman.


På hörnet av Davidshallsgatan och Kärleksgatan ligger Malmös äldsta radiobutik. Åtminstone står det så i skylten. Tittar man in i affären ser den dock ut som alla andra i branschen. Men det är fint att den kan överleva. Annars verkar det som elektronikvärlden mest består av Media Markt & company.


Hittade den här bilden i arkivet. Den är tagen i Verona 1979, och balkongen lär vara den klassiska Romeo och Julia-balkongen.


Ännu en arkivbild. Gatusoparen är tagen i Rom 1977.


Slutligen en bild från farsans arkiv. En bild från Danmark tagen någon gång på 50-talet. Skovriderkroen som bakgrund till en för mig okänd bil. Det visar sig att restaurangen finns forfarande. Den ligger Charlottenlund och är nu ett amerikanskt steakhouse. Kanske borde man göra ett besök; middag på Skovriderkroen i farsans fotspår.

fredag 8 mars 2013

Bilder från Paris


Utsikt från Norte Dame

Fick ett mail idag från Martin Lang, en före detta elev. Jag har inte sett honom på ett tag, men han berättade att flyttat till Paris där han jobbar med reklamfilm. Jag hoppas verkligen att han också tar tillfället i akt att strosa omkring på gatorna och fotografera.
Han var elev hos mig för ca 10 år sedan, på den analoga tiden. Men jag ser att han investerat i en Fuji X100. Och det känns ju som en urbankamera så det blir säkert en del gatufoto också.
Martin var en av mina mest kreativa elever, han var bra på allt han provade på. Men han bestämde sig tidigt för film och han är ett levande bevis på att om man bara jobbar på och inte ger upp så blir det som man tänkt.

Paris är en av de vackraste städer jag vet och för att fira Martins framgångar känner jag att det är dags med lite Parisbilder. Vällagrade direkt från arkivet.

Place du Tertre

Centre national d'Art et de Culture Georges Pompidou

 Utsikt från Montmartre


Place du Tertre

Paul Hansen med den mystiska rykande flaskan

Seine

Place du Tertre








söndag 3 mars 2013

Vykort från Lund



När man promenerar omkring i en stad blir det automatiskt så att man plåtar allt möjligt även om intentionen var gatufoto. I Lund finns det så många gamla fina hus. Och speciellt fint är att man inte bara har bevarat husen utan även den gamla gatubeläggningen. Sådant ser man inte i Malmö. Så, blandade vykort från staden Lund.












fredag 1 mars 2013

Ur led är tiden



Det har ju som bekant varit val i Italien. Komikern Beppe Grillo fick 25 procent av rösterna. Jag läser att den andre komikern, Silvio Berlusconi vägrar erkänna sig besegrad. Han har ju tidigare sagt: "Jag är politikens Jesus Kristus. Jag är ett tålmodigt offer, jag står ut med allt och jag offrar mig själv för alla." Så man måste förstå att en man med den djupa självinsikten inte bara kan ge upp.
Vi har inte riktigt någon motsvarighet till dessa komiker i svensk politik. I varje fall inte sedan Håkan Juholt avgått. Visst har vi många tomtar i politiken men ingen som riktigt når upp dit denne rikspajas lade ribban. I vart fall inte än.

Att det även varit val på Kuba kanske många har missat. Men det är ju inte så spännande. Valet har liknats vid en tävling med bara en häst. Hursomhelst så vann Raul Castro, 83 år och Fidels lillebror. Jag kommer att tänka på ett uttryck i samband med ett val i det gamla östblocket: "Gud visade Eva för Adam och sade; välj dig nu en hustru."

Fotnot
Rubriken kommer från Hamlet, akt 1 scen 5: "Ur led är tiden, ve att jag är den som föddes att den vrida rätt igen."
Jo, också var det bilden. Den är tagen i Lunds domkyrka; Horologium Mirabile Lundense. Det underbara uret i Lund.