lördag 25 augusti 2012

Malmöfestivalen



Malmöfestivalen är över för den här gången. Jag har en känsla av att den krymper för varje år som går. Från att ha sträckt sig över större delen av centrala stan, är den nu koncentrerad till Gustav Adolfstorg och Stortorget med omgivande kvarter. Visst finns det några aktiviteter vid Centralstationen och ett tivoli på Neptunigatan, men det verkade inte som så många hittar dit.
De olika matstånden är av tradition samlade på Gustav Adolfs torg. Grillröken ligger tät över området som av någon anledning är mycket populärt trots minimala portioner av gatuköksliknande mat serverat på papptallrikar till överpris. 
Är man tveksam till vad man ska välja, så kan ett tips vara att ställa sig i en av de längre köerna. En tuff övning i tålamod, för när man väl fått sin portion finns det naturligtvis ingen plats att sitta och äta. Folk sitter överallt, på trottoarkanter, på huk och i knät på varandra. Man får känslan av utfodring av mindre bemedlade. Ett bra tips för den som är hungrig och trött i benen är att istället besöka en av stadens många stationära restauranger där man kan sitta ner och ta en öl medan man väntar på att rejäla portioner ska bäras fram till bordet. Och inte mycket dyrare faktiskt.

Att bli serverad en Cappuccino vid bakluckan till en röd mopedbil är däremot en stor smakupplevelse. Är man van att fika tex hos Espressohouse är upplevelsen närmast chockartad. Jag tror att Fogarolli gör stans bästa kaffe. Och detta utomhus från en tillfälligt uppställd kaffevagn. Skärpning Espressohouse och ni andra!

En företeelse som drastiskt minskat för varje år är försäljningen av T-shirts med tryck, diverse krims-krams och andra onyttigheter som är roliga att titta på och som jag tycker hör en marknad till. Vad jag förstår beror minskningen till stor del på att avgifterna för marknadsstånden är så väl tilltagna att säljarna upplever Malmöfestivalen som olönsam. Lite synd om det är så.
Men nu är det som sagt slut för den här gången och nu ska stan städas och allt återgå till det normala.

















 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar