fredag 13 april 2012

Kolorera bilder




På det analoga sättet
Den här bilden är en svart-vit bild som är kolorerad efter den gamla tekniken med oljefärger. Samma teknik som man använde för länge sedan innan det fanns färgfilm. När färgfilmen sedan kom ansågs kolorering inte fint längre utan betraktades som ”billigt”. Under lång tid undanbad man sig kolorerade bilder till fototävlingar. Men på 70- och 80-talet uppstod ett visst intresse för helt eller delvis färglagda bilder. Men eftersom plastpapperet då hade slagit igenom så fick man färglägga med en slags lasyrfärg.

Det är inte speciellt svårt att kolorera bilder. Man behöver förstås ha tillgång till ett mörkrum och vara en hygglig kopist. Man bör också ha lite tålamod.

Så här går det till
Först gör man en sv/v bild på matt fiberpappar och sköljer den noggrant. Bilden ska ha bra teckning i både skuggor och högdagrar, något lägre kontrast än normalt, men absolut inte grå. Efter sköljning (bilden behöver inte ha torkat), så bruntonar man den i Kodak Sepia, Agfa Viradon eller liknande. Därefter sköljning och torkning. När bilden är genomtorr gnider man med bomull in bildytan med ett tunt lager vaselin. Detta för att kunna lägga på färgen jämnt. Lägg ut en klick oljefärg på en pappskiva som får fungera som palett. Doppa en bomullssudd i färgen och gnid ut den jämnt det det parti som du vill färglägga. Använd bomull till de större ytorna och tops till de mindre. Det här blir inga kraftiga färger utan transparenta, ganska skira. Blir det fel tar man bort färgen med lite vaselin på en bit bomull. Eventuell retusch får man spara till sist eftersom den försvinner när man gnider in färgen.
När man är klar får bilden ligga och torka, vilket tar ganska lång tid. Ska den ramas in bör man vänta cirka en vecka.




Digitalt
Den här bilden är kolorerad i Photoshop. Att kolorera i datorn är egentligen inte så svårt det heller, om man har lite vana vid Photoshop. Fast det tar minst fyra gånger så lång tid och är mycket tråkigare än att kolorera analogt. Som all digital bildbehandling sker arbetet naturligtvis med mycket mer precision än den analoga färgläggningen. Men resultatet blir ungefär det samma.

Så här går det till
Man öppnar ett nytt lager, väljer lämplig färg och ställer in blandningsläget ”color”. Sedan är det bara zooma in, välja penselstorlek och måla. Eventuellt gör man en mask med lasson. Färgnyansen är det inte så petigt med, den justerar man sedan i varje lager för sig, i läge ”hue & saturation”. Det kan bli många lager så det är idé att döpa dem efter hand, vilket underlättar när man ska gå tillbaka och justera. Men som sagt, det är pilligt, tar en gräslig tid och är inte speciellt kul heller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar