söndag 17 juli 2011

Gatubilder från Köpenhamn

Var på besök i Köpenhamn i veckan som gick. En av de stora fördelarna med att bo i Malmö är att ha en riktig storstad på bekvämt avstånd.



Nackdelen för en svensk är att den danska valutan fortfarande ligger ganska stark mot vår krona.



Men det går faktiskt att äta och ta en öl till ganska hyggligt pris i sidogatorna och storstadsmiljön är ju gratis så man ska inte klaga.



Det finns även en hel del matställen i stan som serverar buffé till riktiga lågpriser, men det brukar inte vara nåt vidare, så det hoppar vi över.



De flesta tycks hålla sig till Ströget som går som en pulsåder genom byen.



För en anländande svensk som kommit till Köpenhamn för att bara drälla en dag, blir det gärna den traditionella promenaden från Rådhuspladsen till Kongens nytorv och tillbaka.



Fast en gång i tiden var det ju tvärtom; när man anlände med färja så började promenaden vid Kongens nytorv.



Ett besök på Magasin bör man hinna med. Även om man inte hittar något som passar så handlar det mycket om ta in atmosfären.



Jag har fastnat för kvadratformat. Hittade inställningen på min GF1:a och det känns bra. Man slipper vrida kameran till höjdformat tex. Det är också ett format som blir bra i bloggen.



Panasonic GF1 är trevlig att använda och att ha med sig och den känns gedigen. Dock har den några avigsidor.



Avsaknaden av en vettig sökare är en. Man kan köpa till en elektronisk för 2´, vilket jag ser som hutlöst.


Slutarljudet är förfärligt. Med tanke på att det inte finns någon spegel skulle alltså kameran kunna vara näst intill ljudlös.


Men man har valt att lägga in ett slutarljud som verkar vara samplat från en gammal Pentax Spotmatic där dämpningen av spegeln har gett upp.



Det hade varit fint om man kunnat byta eller sänka ljudet, men det verkar inte vara möjligt. Man får tydligen leva med skramlet.

Panasonic GF1, 20/1.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar