måndag 30 juni 2014

Fotografiska eldsjälar


Det finns eldsjälar i stan. Alltså folk som gör saker, medan de flesta av oss andra tittar på. 

Titta på Adam Haglund. Han brinner för fotografi och har gjort ett flertal fotografiska projekt. Också  gillar han staden Malmö, vilket märks i allt han gör. Adam lyckas förena kommersiellt arbete med ett kulturellt intresse som kommer stan tillgodo. Han har bla gjort utställningar med panoramabilder från Malmö, men blev kanske mest uppmärksammad för bildprojektet Elva-Elva-Elva där alla Malmöbor var inbjudna att deltaga och som blev både utställning och bok med bilder från 11/11-2011. Han håller också på med ett bildprojekt där han monterar ihop gamla Malmöbilder med nytagna. Parallellt med de här projekten driver Adam Haglund sitt levebröd, fotobyrån Apelöga. 
Men inte nog med det. Ingen fotointresserad i stan kan väl ha missat hans engagemang i Frihamnsmagasinet M1, den gamla tegelbyggnaden från 1920-talet som ligger i Malmö hamnområde och stått tom och oanvänd i drygt 30 år. Malmö kulturmiljö lade 2007 ett förslag till att K-märka byggnaden och renovera den till sitt ursprung. Men det fanns ingen plan för ett konkret användningsområde.  Adams förslag att göra det gamla magasinet till ett fotografisk center är det första förslaget till seriös användning.
Planen är att FCM1, Fotografiskt Center i M1, ska stå klart att tas i bruk årskiftet 2016-17. 

Vill du bli delaktig? Det pågår en kampanj, sk crowdfunding. Läs här!


En annan eldsjäl är Niklas Wibom som etablerat fotoutställningen Linan. En fotoutställning öppen för alla som anmält sig. Linan äger rum i år rum lördagen 16 augusti mellan klockan tolv och fyra. Ett populärt evenemang som drar riktigt stor publik. Det kostar inget att deltaga, man tar bara med fem meter tvättlina, klämmor och ett lass bilder. Stolpar har Niklas fixat. 
Nu har Niklas även skapat en miniutställning. Han har satt upp ramar med fotografier lite varstans i stan. Spontan ockupationsutställning. En riktigt rolig idé.  Den här ramen sitter (just nu) utanför konsthallen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar