måndag 23 juni 2014

En tur på stan


Tog en promenad till Drottningtorget igår. Det kommer bilder därifrån så småningom. På vägen dit fick jag syn på den här väggmålningen. Den bara fanns där plötsligt (men egentligen måste väl ha funnits ett bra tag). Om man kikar ner i Stenhuggaregatan från Storgatan så ser man den. Vet inte vad de här ganska fula (men välgjorda) figurerna som klänger på fasaden anknyter till. Eller är de bara sig själva nog?



Om man kastar en blick uppåt just innan man återvänder ut på Storgatan, ser det ut så här. Det är det stora hörnhuset Storgatan/S. Förstadsgatan, som bl.a. rymmer det anrika etablissemanget Bullen. Men detta är alltså baksidan med sina runda trapphus.



Spiraltrappan en bit därifrån är också en detalj som man inte tänker så mycket på. Förmodligen en utrymningsväg.



Vid Kungsgatan nära Latinskolan ligger den här färggranna byggnaden. På långväggen ser man exempel  på skickligt utförd grafitti och på kortväggen är det klotter.


Senare på väg från Drottningtorget valde jag Östra Tullgatan. Och passerade då den här byggnaden. Undrar om det var här Förenade bil höll till en gång i tiden? De var åtminstone i krokarna.



Över bron byter gatan namn till Östra Förstadsgatan. Här ligger bl.a. Westerblads hattaffär.  Den känns som en butik som legat här alltid, men jag vet inte. Det är kul att den här typen av specialbutiken kan överleva. Köpte faktiskt en keps här för ett tag sedan, en Stetson. Urvalet var gott, vill man ha ett större  får man bege sig till Ystad och hälsa på hos Bäckströms.



Strax intill ligger en annan klassisk inrättning. Åtminstone till namnet. Det finns ju ett Polyfoto i snart sagt varenda stad. Namnet kommer från början av 1930-talet då det var dyrt att gå till fotografen och många inte hade råd. Så ett snille kom på att bygga om bakstycket till sin storformatskamera så att istället för bara en bild kunde man ta upp till 48 olika på samma 18x24 cm glasplåt. Man kunde bli fotograferad och få en kontaktkarta med alla bilderna för en billig peng. Succén var omedelbar alla ville fotografera sig och namnet Polyfoto spreds över världen. Affärsidén är sedan länge borta, men namnet lever kvar.



I hörnet av Kungsgatan/Majorsgatan låg en matta. Undrar hur den hamnat där? Har någon boende  slängt ut den genom fönstret? Har någon varit på väg hem med den och tröttnat? Den verkade både stor och tung. Eller är det kanske en flygande matta som kraschat mot fasaden? Frågor väcks.



När jag passerade Borgarskolan hördes vacker körsång. Den kom från en dörr i Katolska kyrkan som stod på glänt. Det lät så fint att jag hängde kvar vid dörren och lyssnade tills man sjungit klart. 

4 kommentarer:

  1. Hej,
    Ganska lustigt att du nämner Bäckströms i Ystad, Stetson och keps. Jag köpte en svart Stetson på Bäckströms för tre veckor sedan.
    Bara för att kommentera lite ...

    Hälsar Olle

    SvaraRadera
  2. Man kan liksom inte nämna hattar och andra huvudbonader utan att tänka på Bäckströms. Ett bra köp! Stetson är ju ett klassiskt märke.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  3. Förenade bil höll till i huset till vänster i bilden, kommer ihåg att de hade en riktig bil på fasaden den stod på skenor ut från väggen på andra våningen.
    //jan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner igen det där med den riktiga bilden på fasaden. Tack för din kommentar!

      Radera