söndag 6 april 2014

Besök på galleri Vasili Souza


En ny utställning på Galleri Vasili Souza hade vernissage i fredags. Utställningen heter In addition to sleep, som väl närmast kan  översättas till Förutom att sova. Bilderna är tagna av en ung fotograf (född 1987) som heter Ren Hang och är bosatt i Beijing, Kina. Hans bilder ses där som så provocerande att kinesiska myndigheter stänger ner hans webbsidor i samma takt som han startar nya. Inget tryckeri i Beijing vågar heller trycka hans fotoböcker då det finns en risk att man skulle kunna dömas för spridande av pornografi, vilket är förbjudet i Kina. Men genom Internet kommer Ren Hang i kontakt med fans som vågar hjälpa honom att få böckerna tryckta. Via nätet får han också kontakt med sina modeller. Det är också genom Internet Ren Hang har blivit känd.


Jag fick berättat för mig att Ren Hang arbetar oerhört snabbt när han plåtar och att han använder sig av en enkel analog kompaktkamera med inbyggd blixt.
Alla bilderna i utställningen är i färg och visar unga kvinnor och män nakna i olika poser. En del bilder känns väl genomtänkta medan en del ger ett mer spontant intryck. Vissa bilder är humoristiska och i några ligger tonvikten på ganska statiska symmetriska kompositioner. En hel del bilder är tagna i studio mot enfärgad bakgrund, men Ren Hang använder inte studiobelysning, endast kamerans inbyggda blixt, vilken ger hårda slagskuggor. Något som jag stör mig på. Men som alltid när det gäller fotografi som konst, går det aldrig att reda ut ifall upphovsmannen vill ha det på det här sättet eller om han inte bryr sig. Det framgår inte mycket om Ren Hangs bakgrund, men det enda är att han har studerat reklam vid ett universitet i Beijing. 
Utställningen pågår till den 25 maj.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar