måndag 16 juli 2012

Gamla och nya idrottsanläggningar


Gjorde ett besök på Malmö gamla stadion häromdagen. Tänkte att arkitekturen skulle gynnas av att ses genom en rejäl vidvinkel. Det här bygget från 1958 har ju både böjda och svepande linjer i sig själv, så det borde inte se konstigt ut genom ett fish-eyeobjektiv. 


Jag gick ett varv runt anläggningen och även om det kanske inte blev så spektakulärt som jag förväntat mig, blev det ändå några hyggliga bilder. 


Våra folkvalda har ju pratat om att riva stadion till förmån för en ny simhall. Vi får se hur det går. Men man kan ju gissa hur nybygget kommer att se ut. Det blir snarare en gigantisk plåtlåda än några svepande linjer. 


Lite märkligt är det ju att samtidigt som jag tycker att man bryr sig alltmer om arkitekturen i staden när det gäller bostadshus eller kontorshus så när det kommer till idrottsanläggningar, då blir det plåtlådor.


Apropå plåtlådor så ser vi här Fair Play Stadion på Erikslustvägen, och säga vad man vill, men snyggt är det inte. Här låg tidigare MFF stadion, byggd 1934, Den var väl i och för sig inte heller något arkitektonisk mästerverk, men den hade i alla fall en fin entré. Har full förståelse för rationell utveckling men varför i hela friden en gigantisk låda i grön plåt?


Lägg märke till den till synes övergivne, något vilsne glass-clownen till höger i bild som gör sitt yttersta för att locka kunder. Men vart? Det framgår liksom inte var försäljningen sker. Kanske är han bara kvarglömd av någon ambulerande glassgubbe...


Att promenera längs denna monotona plåtbarrikad gör verkligen ingen människa glad. Men antagligen är det meningen att man ska passera sådana här fulheter bilburen. Snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar