söndag 26 februari 2012

Gratis ljusmätare och lite annat


Gratisappen Pocket Light Meter kan verkligen rekommenderas. Dels är den alltid med, men den fungerar också riktigt bra. Man väljer ISO-tal, området är stort; mellan 6 - 102 400! Sedan väljer man bländare, även här ett stort omfång: 1 – 512. De här extremt höga talen används ju inte vid fotografering med vanlig kamera. Däremot kan det vara av intresse för en pinhole-fotograf då de kamerorna kan ha en ljusstyrka runt f125 – f250.


Sedan är det bara att välja mätpunkt genom att peka på skärmen, så får man exponeringstiden i ett fönster. Det finns även möjlighet att kalibrera mätaren ifall man tycker att resultatet generellt verkar blir över- eller underexponerat.
Det finns också möjlighet att låsa mätvärdet och få ljusvärdet i Lux och i EV-värde. Tar man en bild i programmet, lagras förutom ljusvärde även även ort och plats samt latitud och longitud.

Tycker man att gratis är för billigt kan man betala sju spänn, då slipper man även reklamremsan överst på skärmen.


Den här ljusmätaren får ses som ett alternativ för den tekniskt motsträvige. En pappersmätare: skriv ut, klipp till, montera ihop, använd!

FÖR ÖVRIGT


En rejäl isfläck, strategiskt belägen på trottoaren. Kanske blev det inte mer vinter än så. Nu skiner ju solen, och händer detta två dagar i sträck så tror vi att våren är här. Så är det. Varje år. Lika godtrogna.


Jag bor i Slottstaden i Malmö. Området brukar brukar kallas för ”Käppastan” för sin höga andel av äldre medborgare. Det konstiga är att det varit på det viset så länga jag kan komma ihåg. Men vid något tillfälle måste ju de här gamla människorna varit unga. Och då måste ju majoriteten av dem ha bott någon annanstans, annars faller ju tesen med att området alltid bara hyser en åldrande befolkning. Det är hit man flyttar när man blir gammal.
Hursomhelst, ska man vara rättvis så ser man faktiskt inte många människor med käpp här. Men rollatorn däremot är ett tämligen vanligt fortskaffningsmedel...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar