måndag 28 november 2011

Blandade bilder Beijing

Det finns så klart många städer som är lika kommersialiserade som Beijing. Men med tanke på att landet är kommunistiskt så känns kapitalismen än mer påtaglig.


Ett av många lyxiga varuhus där de riktigt dyra varumärkena finns till försäljning. För en turist är det dock ingen mening att köpa exklusiva produkter här. Dessa varor är ofta dyrare i Kina än Europa, vilket beror på att det finns gott om rika kineser som inte är så priskänsliga.


På kvällen är fasaden upplyst och ändrar färg allteftersom.



En drugstore för kinesisk traditionell medicin. Kan man bara beskriva symtomen på sina krämpor så är det inga problem att få hjälp.


En enkel restaurang i centrala Beijing med spartansk inredning och god mat.


Är man i Beijing bör man prova rätten Beijing Duck (Peking anka). Den här restaurangen säger sig servera den bästa ankan i Beijing.


På dagarna håller ungdomar med skateboards till här framför katolska kyrkan. Men på kvällarna händer helt andra saker. Då dansar man här. Massor av människor i alla åldrar kommer hit för att dansa till discomusik. Inte med varandra, utan man dansar ensam men följer samma rörelsemönster. Det sker med stort allvar och ger för den besökande ett ganska märkligt intryck.


På Himmelska fridens torg pågår ingen kommers, är antagligen inte tillåten. Det smyger omkring en och annan försäljare med lagret på fickan och försöker diskret prångla ut guideböcker och liknande.


Den enda tillåtna verksamheten är fotografisk och är organiserad. Det är män och kvinnor i rödgula jackor som fotograferar turister.


Det här är labbet. På marken står ett gäng batterianslutna skrivare och printar bilder.


Detta är som sagt den enda kommersiella verksamhet som pågår på världens största torg.  Här finns heller inga bänkar eller andra sittplatser. Man sitter där det går, en del på huk.


Vid ett tillfälle i en park såg vi en bröllopsfotografering. Det var på eftermiddagen och ganska mulet, så assistenten med skärmen fick ligga i för att hitta något ljus att reflektera.


Brudgummen ser nöjd och glad ut. Bruden däremot ger ett något bekymrat intryck. Goda vänner från Kina som sett mina bilder, säger att det här är typiska kläder som hyrts. Man ser det bland annat på brudgummens skor, som saknar häl. Vilket ju underlättar passform och kanske framförallt lagerhållning för uthyrningsfirman. Lägg märke till att man lyckats matcha brudgummens fluga med färgen på brudens handskar.


Och efter fotograferingen skulle man åka vidare med rickshaw.

Nikon D80, 18-135/3.5-5.6
Canon S90

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar