torsdag 9 december 2010

Promenad i Malmö 1970

Skannar negativ och fixar till bilder samt lyssnar med ett halvt öra på nyheterna som berättar att Östersunds dåliga dricksvatten beror på att man kopplat ihop en toalett med vattenledningen. Något att tänka på när man spolar; var tar det egentligen vägen?


Hör också på nyheterna att acitylsalisyra är cancerförebyggande, nackdelen är att man riskerar frätskador på magsäcken. Ständigt dessa val…


Hursomhelst pågår skanningen av gamla negativ, inte för fullt utan sådär lagom. Har fortfarande lite problem med inställningarna. Trots att all automatik är bortkopplad, envisas skannern med att ta egna initiativ och dessa överensstämmer sällan med mina intentioner. Jag vet inte, kanske blir det inte bättre än så här. ”As good as it gets?”


Förresten så är bilderna här är från en promenad på stan en sommardag 1970.


Parkeringshuset på S. Förstadsgatan vid MAS var då alldeles nybyggt. Jag såg för ett tag sedan att man rivit det och byggt ett nytt på samma plats. Men så här såg i alla fall det gamla ut när det var nytt.


Besökte också ett rivningshus i närheten av Ahlmansgatan. Här har någon släpat in en fåtölj på ett av de gamla utedassen.


En sådan här fåtölj ville ingen ha, den lämnades kvar vid vad som verkar ha varit en hastig flytt. Nu skulle den förmodligen av många ses som ett hyggligt renoveringsobjekt och så småningom få en hedersplats i bostaden.


Vissa bilder blir riktigt hyggliga, medan andra tappar mycket av den anloga känslan.


Jag tror att det snyggaste blir att skanna från påsiktskopior, och bara göra enklare retusch och marginell digital uppskärpning. Fast då får man ju skaffa mörkrum igen.


Kontrastrika motiv är svårast, där skannar jag in med lägre kontrast och höjer sedan efteråt vid behov. Skulle egentligen vilja skanna i råformat, men sådana inställningar finns inte.
Det kommer att finnas anledning att återkomma i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar