tisdag 19 november 2013

Gamla och nya Malmö

Jag fick några vykort häromdagen, gamla Malmöbilder i nytryck. Fyra bilder tagna i början av 1900-talet. Jag stoppade bilderna i fickan, tog en kamera och gav mig ut på stan för att se om det hade hänt nåt på 100 år.




Första motivet var korsningen S. Förstadsgatan och Spårvägsgatan på 1910-talet. Huset var sig på något vis ganska likt, inte bara det avkapade hörnet med butiksingång, utan även fönster och fasad. Det var bara det att huset nu har fyra våningar och på den gamla bilden bara två. Har man byggt på två våningar, eller rivit och byggt ett nytt i samma stil? Hmm...
Tillägg
Har fått veta att jag är helt fel ut. Det är inte samma hus. Hoppsan, så kan det bli. Läs kommentar nedan.





Nästa motiv är från Möllevångstorget på 1920-talet. Den position som skulle varit den bästa för att få en torghandlare i förgrunden och ungefär samma perspektiv var tyvärr inte möjlig. Där står torgets julgran. Får väl återkomma till våren.




Tredje motivet är ingången till Folkets Park nån gång på 1920-1930 talet. Här har fotografen haft tillgång till en stege eller liknande för att få en översiktsbild. Även om jag sträckte på mig så gott jag kunde, räckte det inte till. Det hade också varit kul med lite folkliv. Får väl återkomma med stege och lite statister vid nåt tillfälle.




Sista stoppet var ett motiv från Malmö Centralstation 1900-1910. Då hette gatan Östra Kajgatan. Jag läser att gatan fick sitt nuvarande namn Skeppsbron, 1911. På bilden känns den nästan som något av en paradgata med sin symmetriska stenläggning och allé. Välklädda människor promenerar och det står några pojkar utspridda och tittar på fotografen. Först tyckte jag det var egendomligt att grabbarna, som är i ungefär samma ålder, inte står i klunga och kollar. Men förmodligen hänger dom i omgivningarna vid stationen för att kunna tjäna lite pengar på att hjälpa folk med bagage och annat, och då är ju alla konkurrenter. Det sitter en skylt på stationsbyggnaden med texten “Stadsbuden”, antagligen hör kuskarna med sina hästar och vagnar dit.

 Tyvärr blev dagens bild ganska rörig på grund av att det just nu pågår ett omfattande gatuarbete här. Får väl återkomma när allt blivit klart. Kanske kommer det att bli som på den gamla bilden? Det skulle vara trevligt. 
Hursomhelst är Ferdinand Bobergs posthus sig likt och även stationshuset, bortsett från att det har blivit en våning högre. Där stadsbuden höll till finns nu en restaurang. Folk får bära sina väskor själv.

Som synes bör den seriöse fotografen följa upp projektet. Till våren blir nog bra. Då är julgranen borta på Möllevångstorget. Kanske finns det lite folkliv runt entrén till Folkets Park, och förmodligen har man avslutat gatuarbetet vid Centralstationen. 
Kanske har också jag kommit över några fler gamla Malmöbilder.

1 kommentar:

  1. "Första motivet var korsningen S. Förstadsgatan och Spårvägsgatan på 1910-talet. Huset var sig på något vis ganska likt, inte bara det avkapade hörnet med butiksingång, utan även fönster och fasad. Det var bara det att huset nu har fyra våningar och på den gamla bilden bara två. Har man byggt på två våningar, eller rivit och byggt ett nytt i samma stil? Hmm..."

    Det är ju inte samma hus. Samma korsning, den ena till vänster (står kvar), den andra till höger (riven).

    Bo Johansson, bosse@scaniacultura.se

    SvaraRadera