torsdag 22 juli 2010

Kapitän



Det här vrålåket stod parkerat på Köpenhamnsvägen häromdagen. På håll såg det ut som en gammal amerikanare, men när jag kom närmare såg jag att det ju var en Opel Kapitän. Lite nostalgiskt då min far hade en sådan på det tidiga 60-talet. En både stor och tung bil. Jag vet inget om bensinförbrukningen, men man kan ju gissa…



Den här visade sig vara något äldre; den tillverkades mellan 1958-59 och fanns i två modeller, standard och ”L” vilket förmodligen stod för Lyx. Detta var en L, som ju framgår av emblemet på sidan.



De flesta gamla bilar man ser är upprenoverade till nyskick, därför kändes det fint att se en från den här tiden som ser ut som om en bruksbil. Inget perfekt exemplar utan lite skavanker här och var. Dock en sanning med modifikation, skulle en sådan här bil användas till vardags skulle den inte hålla länge.


Då var det Mercedes och Opel som som stod för kvalitetsbilarna. Audi hette DKW (Deutsche Kraft Wagen) och var en erkänd skitbil och BMW tillverkade bara småbilar som ingen av dagens BMW-ägare frivilligt hade velat bli sedd i.




Bilar åldrades snabbt vid den här tiden, fram till 70-talet bytte ingen bilhandlare med självrespekt in en bil med 8-9 år på nacken då de oftast var helt slut, inte för att de egentligen hade gått så mycket, men hållbarheten var riktigt dålig. Bilarna rostade fullständigt sönder på ganska kort tid och bilbesiktning fanns inte, den kom först 1965.

Så om någon säger att bilarna var bättre förr så far man faktiskt med grov osanning. De kanske var charmigare, men bättre? Glöm det! Bilarna var heller inte speciellt trafiksäkra. Det, plus fri fart på landsväg i kombination med att man inte hade några bilbälten, gjorde att det dog fler människor i trafiken på 50-talet mot idag, trots att det nu finns fem gånger så många bilar.

Lite fakta om bilen
Opel Kapitän 1958 P (P:et lär stå för panorama)
Rak 6 cylindrig motor på 2,5 liter
80 Hp
3 växlad
Toppfart 144 kmh

2 kommentarer:

  1. hej! Fina bilder på min bil :-) Du har en trevlig blogg med fina bilder.
    hälsnigar
    wictor

    ps. bilen dyker upp på köpenhamnsvägen lägligt till att veteransäsongen börjar igen...

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar och kör försiktigt!

    SvaraRadera