fredag 27 januari 2012

Återblick på 2011

Nu när vi kommit en bra bit in i januari, kan det ju tyckas att man bör lägga 2011 till handlingarna. Och det kan man väl, men först ska jag bara göra en tillbakablick. En slags summering, eller snarare översikt kanske. Fast egentligen inte det heller. Bilderna i det här inlägget har bara det gemensamt att de inte är planerade utan liksom bara kommit till. Det handlar mest om att ta vara på tillfället och råka ha en kamera tillgänglig. Utom juni-bilden förstås, den är tagen under en fotoutflykt till Lund som jag och Rei gjorde en dag i somras. Det är också den enda bilden av de tolv som inte är tagen i Malmö. Någon eller några av bilderna kan kanske etiketteras ”gatufoto”, men det har inte varit någon strävan. Dokumentärfotografering, är ett ord som rymmer mycket och som passar mig bra.

Den digitala tekniken har många fördelar. Man behöver inte grubbla över när en bild egentligen togs. All information finns kopplad till bildfilen. Det som förr var en gissning baserat på undermåliga anteckningar och dåligt kom-ihåg är nu så exakt och självklart. Himla bekvämt...


Herre i hatt, Triangeln, 15 Januari 15:15 (slightly out of focus...)


Vandrande paraply, Bergsgatan, 7 Februari 14:40


Frusen gatumusiker, S Förstadsgatan, 14 Mars 13:21


Två cyklister under Föreningsgatan, 24 April 13:41


Tommy Hansson Namelosers, Analoga Utposten, 16 Maj 14:39
Läs mer om Namelosers här.


Promenad, Lund, 26 Juni 12:05


På gång, Storgatan, 7 Juli 14:11


Malmöfestivalen, S Förstadsgatan, 23 Augusti 14:13


Telefonpyssel, Amiralsgatan, 30 September 13:19


Tvärstopp, Edward Lindahlsgatan, 4 Oktober 12:34


Lokaler att hyra, Industrigatan, 11 November 11:57


Brevbärare, Maribogatan, 30 December 13:05 


lördag 7 januari 2012

Les Halles, Paris 1970



Några bilder från en oktobermorgon i Paris, kvarteren runt hallarna (Les Halles) 1970. Det är ganska hektiskt, renhållningsarbetarna är igång och varutransporter anländer. Folk är på väg till sina jobb.




Hallarna revs året därpå, myndigheterna tyckte att det till slut blev för opraktiskt med alla dessa varutransporter till centrala Paris, 1:a  arrondissementet.



Nu ligger där sedan 1977 ett jättelikt shopping-center, Forum Les Halles. Jag har inte varit där, men kan tänka mig upplevelsen.


Området var tydligen marknadsplats redan på 1100-talet, men de jättelika byggnaderna som revs 1971 var lite nyare, de var byggda i mitten av 1800-talet.


Man kan nog ana att parisarna blivit minst sagt upprörda över förändringen i centrala staden. Att ge sig till att riva något som funnits så länge sker inte utan visst motstånd från allmänheten, åtminstone inte i Frankrike.



Bilderna är skannade från negativen, ett förfaringssätt som jag inte har någon större erfarenhet av. Är väl heller inte helt nöjd med kvaliteten, vill ha lite mer analog känsla i bilderna. Hoppas det blir bättre efterhand.


Det är ganska stor skillnad mot att skanna påsiktskopior som är betydligt enklare. Fast då får man ju skaffa mörkrum igen. Jag trodde nog att den tiden var förbi.


Vi hade framkallningsattiraljer med på resan, men ingen kemi. Den köpte vi på plats. Hade tänkt köpa D-76 så men fick inte tag på någon så det blev     istället Microdol-X.


Det fanns ett stort klädskåp på hotellrummet där vi kunde ladda film, det fick bli på kvällen och en fick stå utanför och hålla igen dörren så det inte läckte in ljus. Sedan var det bara att framkalla, vask fanns på rummet. Filmerna fick sedan hänga och torka i gardinstången.




Det var fint att komma hem med framkallade rullar och kunna gå direkt i mörkrummet och göra kontaktkartor.


Har inte så många papperskopior kvar, och eftersom jag inte har tillgång till mörkrum så är ju skanning som ett enkelt sätt att modernisera arkivet.


Som relativ ny i ämnet negativskanning störs jag en del över de initiativ som skannern tar även i sk manuellt läge. Till exempel är kontrasten generellt för hög, och istället för att ändra detta på varje bild jag tycker att det borde gå att kalibrera någonstans. Apparaten (som för övrigt heter Epson V500) har också (i motsats till mig) valt att som standard bocka i rutan ”oskarp mask”.


Sedan har ju skannern ett helt gäng onödiga finesser, men så är det ju med all teknisk apparatur nuförtiden. Jag har kopplat bort alla ”förbättrande” redskap då jag föredrar att justera bilderna i efterhand.


Även om negativhållaren är i rangligaste laget har jag har inga problem med planhållningen. Vilket ju kanske beror på att de här negativen är ganska plana efter att ha legat i sina pergamynfickor i en låda i 40 år. Kanske blir det ett problem när man börjar med lite färskare underlag.

Pentax Spotmatic 50mm f/1.8, Tri-x