Hursomhelst är det en väldigt trevlig stad att besöka, människorna är vänliga och hjälpsamma. och den lugna trafiken gör staden skön att strosa omkring i. Rekommenderar verkligen ett besök.
Det är nog få städer som har fler broar än Amsterdam. Man upphör inte att förvånas över den påtagliga stillhet som råder i de centrala delarna, avsaknaden av trafikbrus gör att det stundtals känns som man är i en småstad.
Det känns som staden är sponsrad av datorföretaget Apple, åtminstone använder man sig av en liknade benämning: I amsterdam dyker upp i olika sammanhang, som här tex i storformat bakom Riksmuseum; en flitigt använd bakgrund.
Holländarna är av tradition ett cyklande folk, men bor man i Malmö så känns inte skillnaden så stor. Kanske är holländarna än mer hänsynslösa än vi när det gäller framfart på tvåhjuling. Ringklockan används flitigt och farten är hög även i trånga passager.
Ett besök på Vincent van Goghmuseet är en nödvändighet. När van Gogh levde fick han knappt ihop till brödfödan (han sålde ju bara en tavla under sin livstid) och nu står vi i kö för att se hans tavlor på det moderna van Goghmuseet.
I hamnen finns Nemo som är ett slags vetenskapligt experimenthus för barn och ungdomar och framför den gröna byggnaden låg det ett sjörövarskepp.
För det mesta är inte kanalerna försedda med vare sig räcke eller annat skydd så det gäller att ha tungan rätt i mun när man ska parkera. Men det går galet ibland, och tydligen så pass ofta att man har en speciell räddningstjänst som har till uppgift att dra upp bilar som hamnat i kanalen
Husbåtar finns det gott om, amsterdamborna utnyttjar verkligen kanalerna. Här sitter ett gäng och fikar på sin pråm.
Det finnas gott om marknader i Amsterdam, t.ex. marknaden på Waterlooplain, där det finns något för alla, som t.ex. religiösa artefakter av skilda slag.
Så här såg fotoavdelningen ut på Waterlooplain. Den fick dela försäljningsyta med tidskriftsavdelningen.
I utkanten av marknaden stod det här gänget och spelade. Först tyckte vi det lät det ganska trevligt, lite gnälligt zigenskt-judiskt ungefär, så vi satte oss i ett hörn och vilade benen, men ganska snabbt blev monotonin outhärdlig och vi gick.