söndag 19 juli 2009

California dreamin'

California dreamin'
Lite blandade bilder från en resa till Californien, USA, förra året, inte så ambitiöst ur fotosynpunkt, hade bara med en kompaktkamera av enklare modell. Men det blev en mycket trevlig resa, fast, eller kanske därför att, vi levde mer i den amerikanska vardagen än hade spektakulära upplevelser.


Den här kvinnan driver en butik med det ambitiösa namnet ”International fashion for seekers & free spirits”. Butiken (som var ganska liten och väl närmast kan klassificeras som övervintrad hippiebutik) ligger i San Rafael som kanske är mest känd för att det var här som George Lucas spelade in filmen ”American Grafitti” (sv. Sista natten med gänget) 1973.


Vi passade på att köpa cowboystövlar i San Rafael. Skoaffären var ett kombinerat skomakeri och butik. Man var inte så vana vid storfotade kunder (jag har 45) men butiksinnehavaren/skomakaren var en vänlig man som bredvilligt släpade fram dammiga lådor från lagret. Köpte Durango i mocka, med perfekt passform. Hoppas denna fotbeklädnad snart blir inne igen.


Korsning i amerikansk småstad, möjligen är det i Novato?


Det här är i alla fall huvudgatan i Novato.



Gammal Coca Colaskylt på en vägg vid Fishermans Warf i San Francisco.



Är man på besök i San Francisco är man ju förmodad att åka Cablecar, vilket vi dock avstod ifrån. Det var alldeles för långa köer.


Däremot åkte vi vanlig spårvagn. Vagnarna köper man begagnade från Chicago berättade någon. Passagerarna här var en helt annan kategori än de som åkte cablecar och spårvagnsföraren var en barsk man, han informerade oss alla klart och tydligt att om det t.ex. steg på en handikappad, var man skyldig att resa sig så denne kunde sitta; FÖR SÅDAN ÄR LAGEN, tillade han. Vi åkte från området kring Castro St. (som jag visste var känt för något men kunde inte komma på vad.) 
Där var rent och snyggt och alla var vänliga (området visade sig vara känt för att vara en gaycommunity). Vi skulle till Howard St. där en god vän har en tatuerarverkstad och ju närmare vi kom vår hållplats desto mera hade föraren att stå i med att uppfostra sina passagerare. Vi steg av spårvagnen och hade några kvarter att gå i ett område som stod i bjärt kontrast till det vi lämnat. Det blev till att stoppa undan kameran och ta på den bistra minen och undvika ögonkontakt med de som höll till på gatorna. Men allt gick bra, vi anlände helskinnade till vår destination.





Vi passade även på att åka buss från Powell till Height Ashbury. När vi åkt några kvarter stannade bussen plötsligt mitt i en korsning. Bussen var elektrisk och fick sin kraft uppifrån och det som hänt var att det långa spröt som stack upp från busstaket hade hoppat av från luftledningen. Chauffören hoppade av och med lite lämpor fick han lagt tillbaka sprötet på elledningen. Det verkade vara rutingöra. Sedan åkte vi vidare.


När man ser hur det ser ut i luftrummet ovanför gatorna i San Francisco är det kanske inte så konstigt om det krånglar ibland.


Kanske är det just den här typen av hus man mest förknippar med San Francisco. Här en korsning i Height Ashbury.



Mel´s Diner är ett matställe med 50-tals profil. Tyvärr var inredningen betydligt mera spännande än maten. Den smakade inte så mycket, men det kanske var så på 50-talet?





Gatumusikanter? Men de hade inte satt fram någon hatt eller låda att lägga pengar i - verkade spela bara för att det var kul. Spelar för livet, som Peps säger.


Dagsidningar kan man köpa i automat och urvalet är stort.


Kan inte reda ut riktigt om vi här anländer till eller lämnar San Francisco. Hur som helst; on the road again.
Fotnot:
Spårvagnen som väl alla känner till, är ju elektrisk och får sin energi genom en luftledning. Cablecar däremot är helt mekanisk. Det ligger en kabel i en liten tunnel i marken som matas fram med konstant hastighet och från vagnen går det en gripklo ner i tunneln. Gripklon manövreras av föraren med en spak och när föraren drar i spaken, griper klon tag om kabeln och vagnen går framåt. Det säger sig självt att det fordrar en hel del av föraren, inte minst armstyrka att köra cablecar. Läs mer på: http://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_cable_car_system

måndag 13 juli 2009

Fler gamla bilder

En brokig skara gamla bilder tagna under några decennier. Syftet med varje bild var stundens ingivelse och uppdragsgivare jag själv. Detta är första (och kanske enda) gången bilderna blir publicerade.



Vask
På skolan där jag jobbar finns några toaletter från byggåret (1957) som ligger lite avsides och genom detta länge undgått både renoveringsraseri och vandalism (vilket som nu är värst).
Hasselblad med 80/2,8. Film: Ilford FP4. Bilden tagen i juni 2001. (Sedan dess har även dessa undantag blivt renoverade upp till s.k. modern standard)



Karolina
Juni 2002. Tog bilden på dottern i en dörröppning. Fick tipset av en händelse i ett TV-program där en amerikansk fotograf hade studio i sitt garage. Han stod på uppfarten och fotograferade med porten öppen. Jag gjorde något liknande; stod utomhus med kamera och stativ och Karolina satt i dörröppningen, en bit in, för att inte träffas av det direkta ljuset. En frigolitskiva underifrån lättar upp skuggorna. Kameran var en Nikon F4 med 80-200/2,8. Filmen var Ilford Delta 100.



Ragnarök
Bilden är tagen vid en civilförsvarsövning i Revinge, som jag deltog i (inte frivilligt, jag var inkallad). Men inte som fotograf, nejdå, jag tillhörde vattenförsörjningen, lade rör och drog slang. Vi var ganska många om jobbet, så när vi lagt ut rören hade jag gott om tid att strosa runt och fotografera. Bilden tagen i april 1987, kameran Nikon FM med 35/2,8 och filmen Tri-X.



Tvätt
Klänning på tvättstreck i motjus. Sen eftermiddag en dag i juli 1999. Solen är på väg ner men dröjer sig kvar strax ovanför en häck en bit bort som då blir till en svart bakgrund. Nikon F4 med 85/2,0. Filmen var Ilford Delta 100.



En väg på söderslätt
En av allt färre grusvägar. Bilden är tagen i juni 1983 och är en svartvit bild på fiberpapper som jag först bruntonat och sedan kolorerat med oljefärger. Kameran var en Nikon FM med 35/2,8. Och filmen Tri-X exponerad efter ISO 200.



Mål
Malmö, juni 1981. Jag hade hund vid den här tiden och det innebar ju mycket promenerande. Tog den här bilden under en hundpromenad på Limhamnsfältet. Jag tycker fortfarande om det enkla linjespelet mot himmelen, tror det är ett rugbymål.
Nikon FM med 35/2,8 med ett orangefilter på för att mörka ner himmelen. Filmen var Tri-X.